2022 – POTOMCI OLYMPU

Rok 2022 pro náš turnus znamenal Řecko. Ne proto, že bychom se nevydali do naší klasické táborové základny a jeli do Řecka, ale protože jsme si zopakovali rodokmeny řeckých bohů a na motivy knižní série Percy Jackson uspořádali tábor „Potomci Olympu: záchrana Bohů“.

Termín: 13.08.2022 – 27.08.2022 

Úvod do příběhu:

Milí polobozi,
Bohové mne pověřili, aby se k vám toto psaní dostalo. To, co teď budete číst je nesmírně důležité, proto prosím čtěte pečlivě.

našem světě se dějí podivné věci a nevěstí nic dobrého. Přichází zlo, které nedokázali zastavit ani ti nejmocnější z bohů. Olymp je teď bezmocný. Proto píši vám, novým hrdinům, kteří by nám snad mohli pomoct. Pokud se k nám rozhodnete přidat, budeme spolu bojovat za záchránu světa. Ale varuji vás – nebude to lehká cesta! Budete muset projít tvrdým tréninkem, podstoupit boje s těmi nejděsivějšími příšerami našeho světa a možná se postavit i samotnému Titánovi. Proto hledáme ty nejsilnější z 1. – 9. třídy ZŠ.

Pokud ale máte dost odvahy a výše uvedeného se nebojíte, pak jste ti, které hledáme a máte možnost se k nám přidat. Vyplňte prosím online přihlášky, které budou k dispozici od 12. 1. 2022 9:00 (ti z vás, kteří s námi již zachraňovali svět na předchozí misi s Asterixem a Obelixem, máte možnost přednostního přihlášení v termínu od 6.1. do 9.1.) a pokud přihlášku stihnete odeslat včas, než bude zaplněna kapacita (což bývá v řádu sekund až jednotek minut), pak se spolu sejdeme 13.8.2022 v 9:30 na autobusovém nádraží ve Slaném. Abychom mohli co nejdříve začít váš výcvik, mějte u sebe všechny potřebné dokumenty.

Doufám, že se zde sejdeme se spoustou nadaných budoucích válečníků a společně porazíme to největší zlo, jaké nás zatím potkalo.

Opatrujte se, Hermés

Hodnocení tábora:

Počasí nám tentorkát přálo dokonale a my jsme tak mohli odehrát všechny připravené hry. Několik vrásek nám však na čelech naskákalo před táborem, jelikož ceny potravin a dalšího nezbytného vybavení před táborem raketově vyskočily do výšin a my měli cenu za tábor stanovenou z prosince 2021, když jsme zveřejnili online přihlášky a o blížící se inflaci zatím nikdo ani neuvažoval. I díky několika našim sponzorům jsme však nemuseli cenu tábora navyšovat, nebo úroveň kvality a náplně tábora snižovat, protože jsme se do táborového rozpočtu dokázali vměstnat.

Na táboře jsme letos měli poprvé 4 děti z dětského domova a celková kapacita 56 dětí plus 4 žolíci (interní název pro budoucí praktikanty) byla naplněna po několika týdnech. Oproti předchozím ročníkům nám tedy trvalo delší dobu, než byl tábor obsazen, ale dle informací od rodičů, zpětné vazby od dětí a vlastních zkušeností to bylo způsobeno převážně tím, že sportovní oddíly mívají na konci prázdnin sportovní soustředění, na kterém se připravují sportovci na nadcházejícíc sezónu a  díky tomu by děti přišly o půlku tábora, proto v tento rok dostalo přednost již zmíněné soustředění. Dalším důvodem je i to, že 4. turnus všeobecně i kvůli přípravám do škol bývá nejneoblíbenějším termínem pro dětské tábory.

Opět jsme ale zapracovali na dalších vylepšeních našeho tábora, kterými jsou:

  • Krásný bodovací mechanismus,
  • zajímavý celodenní výlet krásnými zákoutímu Lubenských lesů,
  • den na ruby (ráno startovalo večeří a večer jsme končili rozcvičkou),
  • zdokonalená diskotéka o světelné efekty,
  • na konci tábora děti v rámci Jarmarku mohly díky našim sponzorům zakoupit za táborové peníze krásné upomínkové předměty či sladkosti.
  • každý oddíl obdržel na konci dle umístění v celotáborové hře dort,
  • každý den patřil jednomu z Bohů dne, který dostával od dětí oběti bohům a také si vyslechl věštby a přání od každého z oddílů,
  • měli jsme více scének z Buď a nebo,
  • připravili jsme nádherné (zahajovací a rozlučkový) slavnostní ohně,
  • děti jsme naučili zacházet a střílet lukem s šípy,
  • táborový zpětníček se rozrostl o další nové písničky,
  • během zdravovědy jsme dětem dané zdravotní komplikace simulovali co nejvíce autenticky, takže viděli, jak vypadá „otevřená zlomenina“, popálenina, atd.,
  • a spousta dalšího

Mezi dětmi i vedoucími panovala po celou dobu příjemná přátelská, ale soutěživá nálada a já byl rád, že se nám tábor naplnil dětmi, které mají zájem o to hrát hry, poznávat okolní přírodu, pomoct se dřevem a dalším nezbytným zabezpečením tábora. Je fajn, že i v dnešní době se nám daří dětem připravit takový obsah tábora, díky kterému nemusí přemýšlet, jeslti na instagramu nepřišly o nějaké sledující, nebo zda jim naskakují lajky na facebooku u jejich posledního příspěvku před odjezdem na tábor. Na našem táboře totiž děti s sebou mobily nemají, nepotřebují a nepoužívají…

Pro více fotek z tohoto ročníku se prosím podívejte do fotogalerie.